artikel

DepressionForeningen - når livet føles tungt

Interview med Hanne Müller, rådgivningskoordinator for DepressionsForeningen.
Skrevet af SocialSpace.

Depression: Når livet føles tungt

Flere og flere unge rammes af depression, en lidelse, der ofte udspiller sig bag lukkede døre. Mange kæmper i stilhed for at leve op til omverdenens og egne forventninger, mens de indeni er overvældede og føler sig utilstrækkelige. Men der er hjælp at hente hos DepressionsForeningen, som tilbyder gratis og anonym rådgivning gennem deres telefonrådgivning; DepressionsLinien.

Depression er en af de mest udbredte psykiske lidelser i Danmark, og alligevel føler mange, der oplever symptomer, sig alene og forkerte. Det kan være svært at skelne mellem almindelig nedtrykthed og en depression, og det er blevet endnu sværere i takt med at begrebet er sivet ind i hverdagssproget.

”Vi siger ofte, at vi føler os ’deprimerede’, når vi er trætte eller har en dårlig dag,” fortæller Hanne Müller, som er rådgivningskoordinator i DepressionsForeningen. ”Det er godt, at vi taler mere åbent om psykiske udfordringer, men det kan gøre det sværere for dem med en reel depression at tage deres følelser alvorligt og at blive taget alvorligt af andre.”

Hvad er depression?

Depression er ikke bare midlertidig tristhed eller stress. Det er en psykisk lidelse, der kan påvirke både sind og krop i en grad, hvor selv hverdagsopgaver føles uoverkommelige. Nogle af de mest almindelige symptomer er:

- Vedvarende tristhed eller tomhedsfølelse
- Manglende energi og lyst til ting, man normalt holder af
- Søvnproblemer, enten søvnløshed eller stort søvnbehov
- Negative tanker om sig selv og fremtiden
- Problemer med at huske og koncentrere sig
- En følelse af håbløshed og modløshed

”En depression kan give dig følelsen af at miste dig selv og at man ikke kan kende sig selv. Det er som at se verden gennem et mørkt filter, hvor selv små ting som at tage et bad eller købe ind føles uoverskuelig." forklarer Hanne Müller.

For nogle er symptomerne mest følelsesmæssige, mens andre oplever fysiske reaktioner som voldsom træthed, hovedpine og smerter i kroppen.

Hanne Müller forklarer, at det vigtigste er at tage små overkommelige skridt og anerkende dem som sejre.

”Tag ét skridt ad gangen". Det kan være at tage et bad, gå en kort tur eller lave noget simpelt, du normalt nyder. Det handler ikke om at præstere, men om at finde små ting, der giver dig en følelse af kontrol og normalitet.”

Et skjult liv: Facaden, der dræner

Mange unge kæmper med depression i stilhed. De holder facaden og forsøger at leve op til omverdenens og egne forventninger, men indeni er de overvældede og føler sig utilstrækkelige.

Dette mønster genkender Hanne Müller fra sine samtaler på DepressionLinien:

”Jeg talte med en ung kvinde, der følte sig fanget i et dobbeltliv. Hun opretholdt en facade af overskud, men ingen vidste, hvor svært hun havde det indeni. Vi talte om, hvor meget energi det kræver at skjule, hvordan man virkelig har det, og hvordan hun kunne begynde at dele sine tanker med nogen, hun stoler på. Det var en stor lettelse for hende at få øjnene op for den mulighed.”

Denne følelse af isolation og skam er almindelig, men Hanne Müller understreger, at det er vigtigt at dele sine tanker. ”At åbne op kan være skræmmende, men det er også det første skridt mod at finde støtte og hjælp.”

Hjælp fra DepressionsLinien

DepressionsLinien er en anonym rådgivning, hvor frivillige rådgivere, der selv har erfaring med depression enten fordi de selv har været ramte eller som pårørende, sidder klar til at lytte og hjælpe. Du behøver ikke have en diagnose for at ringe.

"DepressionsLinien er for dig, der f.eks. kæmper med nedtrykthed, negative tanker, manglende energi eller har svært ved at få øje på lyspunkter og positive ting i livet” forklarer Hanne Müller. ”Du skal ikke tænke på, om du har det slemt nok – det handler bare om at række ud.”

Samtalerne er anonyme, og rådgiverne møder dig med forståelse og uden at dømme. De kan hjælpe dig med at finde handlemuligheder, give nye perspektiver på dine tanker og måske endda lette følelsen af isolation.

Vinterdepression: Når lyset forsvinder

For mange bliver vinterens mørke en ekstra udfordring. Vinterdepression, som typisk forsvinder når dagene bliver lysere, er en sæsonpræget form for depression. Manglen på dagslys kan påvirke humøret og energien negativt.

”Sørg for at komme ud i dagslys hver dag, især om morgenen og formiddagen, hvor lyset har størst effekt. Hvis det ikke er muligt, kan en lysterapi være en god løsning,” anbefaler Hanne Müller og uddyber. “Men det er vigtigt at tale med sin læge først, inden man farer ud og køber en lysterapilampe.”

Men vinterdepression handler ikke kun om lys. Ligesom ved andre former for depression spiller sociale relationer også en stor rolle. ”Det kan være fristende at isolere sig, men det er vigtigt at holde fast i sociale aktiviteter, selvom det bare er små ting som en gåtur eller at se en film med en ven.” Siger Hanne Müller

Tre gode råd til at håndtere depression

Del dine tanker
Tal med nogen, du har tillid til – en ven, et familiemedlem eller en rådgiver. Bare det at sætte ord på dine tanker kan være lindrende og give dig et nyt perspektiv.

Find små sejre
Når energien er lav, er små handlinger nok. Lav en kop te, gå en tur, eller ryd et lille hjørne af dit skrivebord. Det handler om at finde små ting, du kan overskue, og give dig selv anerkendelse for dem.

Husk, det ikke er dig, men depressionen
Depression kan få dig til at tro, at der er noget galt med dig, men det er ikke sandt. De negative tanker er symptomer på lidelsen – de definerer ikke, hvem du er.

Du er ikke alene

Depression kan få dig til at føle isoleret, men du er ikke alene. Mange oplever lignende tanker og følelser, og der er hjælp at hente. Hos DepressionsForeningen kan du finde et sted, hvor du bliver lyttet til og mødt med forståelse og omsorg.

Det vigtigste er at tage det første skridt. Ring, tal med nogen, og vid, at der er en vej frem. Som Hanne siger:

”Depression er ikke et svaghedstegn. Det er en sygdom, der kræver omsorg og støtte og afhængigt af sværhedsgrad også behandling. At række ud er ikke at give op – tværtimod er det at tage første skridt mod at få det bedre.”

depressionslinien er en gratis anonym rådgivning

Nummeret er 33 12 47 47, og der er åben mandag til fredag fra kl. 19-21. DepressionsLinien henvender sig til alle over 18 år i hele landet.

Besøg DepressionsForeningens hjemmeside for mere information om DepressionsLinien og deres øvrige tilbud. Det er aldrig for sent at få hjælp.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.