Når bekymringer bliver en fælde - forstå angst og stress
Interview med Carsten Juul, autoriseret psykolog og advanced level metakognitiv terapeut. Han er formand for angst & stress foreningen samt psykolog og partner i virksomheden hey.people. Forfatter til bogen ‘Stress dig sund’. Skrevet af SocialSpace.
I dagens hektiske verden føler mange unge sig fanget i en ond cirkel af angst og stress. Men hvad hvis vi ændrede vores forståelse af, hvad disse tilstande egentlig er? Ifølge metakognitiv terapeut, Carsten Juul, er nøglen til at håndtere angst og stress ikke at bekæmpe dem direkte, men at forstå og udfordre vores måde at tænke på.
Hvad er angst og stress egentlig?
Angst og stress er på overfladen to forskellige tilstande, men de har en vigtig fællesnævner: De opstår som reaktioner på oplevede krav, der overstiger vores ressourcer. Carsten forklarer:
"Angst er en forbigående følelse, som er designet til at hjælpe os med at håndtere farer. Stress er en naturlig tilstand, der opstår, når vi står over for høje krav, men den er også midlertidig."
Problemet opstår, når angst og stress bliver langvarige, fordi vi ubevidst fastholder dem gennem vores bekymringer. Angst er ikke længere en advarselslampe, der slukker, når faren er drevet over, og stress forvandler sig fra en naturlig tilstand til en konstant byrde.
En misforståelse om ydre krav
Mange tror, at stress og angst skyldes ydre omstændigheder som travlhed, arbejdsbyrder eller krav fra omgivelserne. Men ifølge Carsten Juul er det mere komplekst."Det er ikke de ydre krav, der gør os stressede, men måden vi bekymrer os om dem," forklarer han.
"Du kan have mange opgaver og stadig være i balance, eller du kan have én opgave og føle dig totalt overvældet. Forskellen ligger i, hvordan vi forholder os mentalt."
Det betyder dog ikke, at de ydre omstændigheder er uvæsentlige – travlhed og pres kan give mistrivsel – men det er bekymringerne om disse omstændigheder, der fører til langvarig stress og angst.
Hvorfor bekymrer vi os så meget?
Bekymringer opstår som et forsøg på at få kontrol over situationer, vi tror, de hjælper os med at finde løsninger, men paradoksalt nok gør de os mere usikre og fastlåste. Som Carsten forklarer:
"To ud af tre mennesker bekymrer sig for meget. Det er noget, vi lærer gennem vores opvækst og samfundsnormer. Vi bliver konstant opfordret til at tænke over tingene, analysere og være rationelle. Det fører til en overbevisning om, at bekymringer er nødvendige for at have kontrol."
Carsten peger på samfundsudviklingen som en væsentlig årsag. Tidligere spillede religion en rolle i at give folk et sted at "aflevere" deres bekymringer. Men i dag, hvor mange har lagt troen bag sig, står vi alene med ansvaret for vores egen trivsel. Kombineret med sociale medier og en kultur, hvor vi konstant sammenligner os med andre, skaber det en grobund for angst og stress.
Hvordan bryder vi cyklussen?
Den metakognitive tilgang tilbyder konkrete værktøjer til at håndtere angst og stress ved at ændre måden, vi forholder os til vores tanker og følelser. Her er nogle centrale strategier:
Forstå tanker som midlertidige: Ligesom en tanke om et æble hurtigt forsvinder, kan bekymringstanker også gøre det, hvis vi ikke holder fast i dem. Øv dig i at betragte tanker som objekter, der kommer og går.
Detached mindfulness: Denne teknik handler om at give tanker og følelser plads uden at reagere på dem. "Hvis du ikke tager telefonen, når den ringer, undgår du mange unødvendige samtaler – det samme gælder for bekymringer," siger Carsten.
Accepter ubehag: Angst og stress er en del af livet, og det er vigtigt at lære at være okay med midlertidigt ubehag. "Vi lider ikke, fordi vi har det dårligt, men fordi vi ikke vil acceptere at have det dårligt," understreger Carsten.
Udfordre overbevisninger: Mange tror, at bekymringer er nødvendige for at finde løsninger. Spørg dig selv, om det virkelig er tilfældet, og om det måske er muligt at håndtere problemer på en mere effektiv måde.
Det er ikke din skyld
Hvis du oplever, at bekymringer styrer dit liv, er det vigtigt at vide, at det ikke er din skyld. Bekymringstendensen er noget, vi lærer gennem opvækst og samfundsnormer.
"De overbevisninger, der får os til at bekymre os, er tillærte," siger Carsten. "Vi bliver ofte opdraget til at tro, at vi skal analysere og overveje alt nøje for at løse problemer. Men denne tilgang kan føre til en ond cirkel, hvor vi aldrig finder ro."
Men paradoksalt nok, det kun dig, der kan bryde mønsteret. Ved at udfordre dine tankemønstre og lære at give slip på bekymringer kan du tage kontrol over din mentale trivsel.
En ny vej til ro og balance
Stress og angst behøver ikke at definere dit liv. Ved at forstå, hvordan bekymringer fastholder os i dårlige mentale mønstre, kan du lære at tage styringen tilbage.
Som Carsten Juul afslutter: "Livet er svært og det er okay. Det handler om, hvordan vi håndterer de tanker og følelser, der opstår undervejs. Ved at lære at acceptere ubehaget og give slip på bekymringerne, kan vi finde en balance og styrke vores trivsel."
Næste gang du føler dig fanget i en spiral af bekymringer, så husk: du er ikke alene, og der findes værktøjer til at skabe ro midt i kaosset.