video & artikel

Psykiatrifonden:
Det er okay at række ud

Få indblik i de mange ressourcer og støttemuligheder, som Psykiatrifonden tilbyder – fra rådgivning til konkrete værktøjer til at navigere i svære tider.

Interview med Liza Johnson, rådgivningsvejleder i Psykiatrifonden. Skrevet af SocialSpace.

Det er okay at række ud

Livet kan nogle gange være som en bjergbestigning i regnvejr – hårdt, glat og fuld af usikkerhed. Det er okay. Og vigtigst af alt: du behøver ikke klare det alene. Hos Psykiatrifonden står et dedikeret hold af rådgivere klar til at hjælpe, hvis du har brug for det.

Liza Johnson, rådgivningsvejleder hos Psykiatrifonden, fortæller, at organisationen tilbyder gratis og anonym rådgivning på både telefon, chat og brevkasse. “Vi er her for alle, uanset om det handler om psykisk sårbarhed, livets store valg, eller bare behovet for at snakke med nogen,” siger hun. Hos Psykiatrifonden er du ikke en sag – du er et menneske, der bliver mødt med empati og forståelse.

Et frirum til at dele alt

En af de særlige ting ved at kontakte Psykiatrifondens rådgivning er, at det kan være en anderledes oplevelse end at tale med nogen, der er tæt på dig. “Når man taler med venner eller familie, er der ofte mange roller i spil. De kan være kærester, forældre eller søskende, samtidig med at de prøver at hjælpe. Det kan gøre det svært at være helt ærlig,” forklarer Liza.

Rådgiverne er professionelle med faglig viden, men samtalen er anonym og fri for forventninger. “I den tid, vi har sammen, er vi der 100% for personen i den anden ende. Det skaber en helt særlig forbindelse, hvor folk føler sig trygge til at dele det, de går og kæmper med, uden at de skal tænke over konsekvenserne for relationen efterfølgende, for der er ikke nogen” fortæller hun.

Fra kaos til plan: Eksempler fra rådgivningen

Rådgiverne hos Psykiatrifonden er uddannede fagfolk, der har erfaring med at hjælpe i livets mest sårbare øjeblikke. Liza deler en historie om en ung pige, der i desperation kontaktede rådgivningen efter at være blevet sendt hjem fra psykiatrisk akutmodtagelse. “Hun følte sig overladt til sig selv og vidste ikke, hvordan hun skulle overleve weekenden. Vi hjalp hende med at lave en konkret plan og sikrede, at hun vidste, hvor hun kunne finde støtte.”

Et andet eksempel er en efterskoleelev med autisme, som følte sig overvældet af ændringer på skolen. “For hende handlede det om at blive hørt og få konkrete redskaber til at tackle stressen. Ofte kan det at dele sine tanker med en udenforstående gøre en enorm forskel,” forklarer Liza.

Psykiatrifonden – en livline for unge

I 2024 havde Psykiatrifondens Rådgivning over 20.000 samtaler på chatten og telefonen.

Cirka 30% af dem, der kontakter Psykiatrifonden, er unge mellem 15 og 30 år. På chatten er det hele 60%. Chatfunktionen, som er åben til kl. 2 om natten, er særligt populær. Her taler mange unge om ensomhed, tankemylder og søvnproblemer. Alle kan henvende sig hvis de bøvler med noget. Hvis du bare har brug for at blive mødt med forståelse, er Psykiatrifonden stedet at starte.

Vil du være med til at gøre en forskel?

Psykiatrifonden mangler frivillige til deres rådgivning. Hvis du har en faglig relevant baggrund – måske som psykologistuderende, lærer eller sundhedsprofessionel – og har lyst til at gøre en forskel, kan du finde mere information på Psykiatrifondens hjemmeside.

Frivillige rådgivere får kompetenceudvikling og bliver en del af et stærkt fællesskab. Arbejdet kræver tre vagter om måneden og giver dig mulighed for at støtte mennesker i deres sværeste stunder.

har du brug for støtte?

Livet er fuldt af op- og nedture, og det er helt okay at række ud efter hjælp. Psykiatrifonden er her for dig – anonymt, gratis og med et team, der brænder for at gøre en forskel. Har du brug for støtte? Så tag det første skridt i dag.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.